Cezary Trybański

Cezary Trybański – Pierwszy polak w NBA!

Jeden z najlepszych polskich koszykarzy, któremu jako pierwszemu udało się zrealizować marzenie i zdobyć kontrakt w lidze NBA. Swoją przygodę z koszykówką rozpoczął w szkole średniej. Wyróżnił go nie tylko wzrost ale przede wszystkim determinacja i zaangażowanie. Rozpoczynał od koszykarskiej drużyny Legii Warszawa. W 2002 roku podpisał pierwszy, ważny kontrakt w najlepszej koszykarskiej lidze świata – NBA – z Memphis Grizzlies. Jego zakontraktowanie było wielkim zaskoczeniem i motywacją dla środowisk związanych z koszykówką. Wywołało ogromne poruszenie w mediach oraz miało wpływ na młode pokolenie. Cezary Trybański grał w NBA również w takich zespołach jak Phoenix Suns, New York Knicks, Chicago Bulls i Toronto Raptors. Jego znakiem rozpoznawczym były bloki.

Cezary Trybański jest rekordzistą D- League pod względem zablokowanych rzutów w karierze. Ustanowił wtedy rekord sezonu, notując 9 bloków, w spotkaniu przeciw Arkansas (2006). Na swoim koncie ma liczbę 322 bloków.

Kolejne lata kariery spędził na grze w Europie, występując w Grecji, Czechach i na Litwie. W 2014 roku podpisał ostatni kontrakt z Warszawską Legią i powrócił do klubu, w którym zaczynał karierę.

bloków w D-League

zebranych punktów w D-League

lat utrzymany rekord w ilości bloków w D-League

występów w lidze letniej NBA